STORYLINES - location based storytelling using "AR"

"Storylines" turns a citycentre into a 3D surround film-set of a 'movie' happening in augmented reality. Using the smartphone app "Layar" a world of scenes and storylines can be explored. Dialogues are still hanging in the air, as the geo-located textual remains of movie scenes which occured throughout the city.


Ter gelegenheid van het NFF is het centrum van Utrecht tijdelijk het toneel van een "3D surround filmset". Niets gezien? Klopt. De 'film' speelt zich af in augmented reality. Of eigenlijk, de film heeft zich daar afgespeeld. In de virtuele parallele werkelijkheid die de fysieke realiteit van Utrecht doorkruist, is nu nog het residu te zien. Met de juist app op de smartphone openbaart zich een wereld aan scènes die als verhaallijnen kunnen worden bewandeld. Doordat dialoogteksten letterlijk in de lucht zijn blijven hangen, tekenen zich routes af door de stad. Beeld je de scènes in, al lopend over de Utrechtse grachten. Ervaar de sensatie van een 3D surround film, maar dan écht. Of eigenlijk ook weer niet. Want al manifesteert de film zich in de ruimte om je heen, buiten het scherm van je mobiel zie je niets.

Re:visie presenteert en onderzoekt tijdens het Nederlands Filmfestival een groot aantal voorbeelden van films, installaties, applicaties en performances waarin de esthetiek van het medium wordt onderzocht en blootgelegd. Sander Veenhof werk met augmented reality technologie en onderzoekt het grensgebied tussen de echte en virtuele wereld, of beter gezegd; hij probeert een verbinding te maken tussen beide werelden zodat een nieuwe ruimte onstaat. Een ruimte met ongekende mogelijkheden die hij al samenwerkend met verschillende disciplines benut. Een samenwerking met theatermaakster Madeleen Bloemendaal en ontwerper Madelinde Hageman is de oorsprong van "Storylines", te zien als onderdeel van re:visie tijdens Het Nederlands Filmfestival van 21 t/m 30 sept. in Utrecht. Het centrale punt van het project zal het LED scherm zijn op het Neude.


CREDITS

Concept and realisation: Sander Veenhof
Stories: Madeleen Bloemendaal
Design: Madelinde Hageman

CURIOUS ABOUT THE SEQUAL OF STORYLINES?

Check out "Meet Your Stranger". Participative outdoor theatre experience, with smartphones providing access to a virtual scenery in public space. Presented at the International Film Festival Rotterdam 2012